Uzené z lokomotivy
Empirickým výzkumem a optimalizací procesu jsem dospěl k tomuto:
6 Kg vepřové pečeně nebo kombinace vepřové pečeně a vepřového boku.
Maso se nakrájí na 1 Kg a nasolí 20 gramy soli.Takže na 1 Kg masa 20 g soli,
Nasledně se dá maso do velkého hrnce a dá na tři dny do lednice.V průběhu těchto dní je dobré maso pravidelně otáčet.
Po třech dnech následuje uzení:
Zásadně udím na bukových polínkách (koupíte třeba v Hornbachu) .Na jeden udící cyklus spotřebuji 2 až tři polínka 33 cm.
Lokomotivu nejprve roztopím měkým smrkovým dřevem zhruba na 300 stupňu a těsně před vyhořením přidám bukové polínko a naskládám maso do lokomotivy.Jedno polínko hoří zhruba hodinu a během 30 minut maso vždy obrátím.Udržuji teplotu na 150 až 250 stupních v tepelných vlnách, které reguluji přiškrcením vzduchové klapky.Za dvě hodiny je hotovo.