Lokomotiva gril a udírna
Někdy před 15 lety jsem si na Aukru pořídil tento gril s udírnou a teprve tento rok jsem v něm poprvé udil.Můj první kousek byla tuším kýta (váha asi kolem 1 kg).První pokus nedopadl špatně , jenom byla velká spotřeba bukového dřeva a uzené jsem měl hodně vysušené.Takže z původního času 4,5 hodiny jsem ubral na 4 hodiny a přikládám pouze jedno bukové polínko 33 cm na jednu hodinu.
Takže pro výrobu vlastního uzeného (5 kg syrového masa – kýta,vepřová pečeně) potřebujete lokomotivu a čtyři polínka bukového nebo habrového dřeva.V Hornbachu prodavájí pytel 10 kg (ten stačí na tři várky) za 95 Kč.
Maso (kýta,vepřová pečeně) si naporcujete na stejné díly a nasolíte (20 gramů soli na kilogram masa) a necháte tři dny uležet v lednici.Čtvrtý den roztopíte lokomotivu v malém ohništi a při teplotě IDEAL (200 až 235 stupňů) a do velkého ohniště na rošt naskládáte naložené maso.No a pak už jen hlídáte teplotu a zhruba každou hodinu přiložíte polínko.
Výsledek je úžasný a úbytek na váze při udění je 25% hmotnosti syrového masa.
Takže nemusíte kupova Agroferťákovi chemicky upravené pseudo potraviny a mužete si doma vytvořit vlastní.
0
Takže jako správný empirik jsem po nekolikatem uzení poupravil časy atd.V jedné várce mam většinou 6 kusů masa po 1 kg/kus a čas jsem snížil na 2,5 hodiny a to z důvodu aby bylo uzené šťavnaté.Takže teď je to dle mé manželky dokonalé…